Friday, April 23, 2010

MISTAKES!!!!!!

daily mistakes!!! mari menilai diri.....

  1. start dgn subuh, awal waktu, tgh waktu, subuh gajah? (knpa gjah ek....) ataupun dh terang-benderang dunia.~bestlah kalau kite yg tggu sbuh tu kn, dan untuk semua waktu jugak..
  2. lepas solat sbuh, kita tido ke x?? (tp, klu sbuh gajah, x tau la nk kire mcm mna, pikir sndiri ek.) ~pintu rezeki terbukak time niii, klu kita sbuh jemaah, pastu mngaji , zikir ke sampai hbis waktu sbuh, dpt phala hji tuu~
  3. siap2 nak pegi kuliah, merungut x.... malasnyaaaaaa!!!! ~ilmu tuu, betulkan niat dlu ye~
  4. dalam kelas plak (kalu pegi kelas la), Dr ni kn mcm ni, mcm tu...(mngutuk) ~org yg kamu dok ktuk tu, die yg nnti bgi ilmu kat kamu~
  5. dh balik kelas, tidoooo....(time asar). ~qailullah itu sbelum zhor atau slpas zhor, tp bkn waktu asar la syg, tu pn sekejap je~
  6. klu blik kelas, dh time asar and nk solat, dalam ati, ade wudhuk x lgi... erm... ~ap salhnya kite wudhuk walupun ade lgi wduknye, dah smpai kat rumah kn tuu, dh ade kmudahn air, lain la klu ade halangan, dapat pahala tau..., klu ble, nk je than dgn stu wudhuk sampai isyak~
  7. klu dh xde wudhuk, solat lambat2lah skit, ble sambung dgn maghrib sekali ~apakah ini semua???, solat tu, ape tjuannye yg sbnr, nk jmpa dgn yg mncipta kita, yg Satu, x de yg lain dah... bgi la special layanan skit... kita yg ptut tggu Die tau, ni Die ingtkn kite lgi dgn azan, ble plak nk tggu azan lgi stu.. huhuhu~
  8. tido lmbat skit lah... ~solat awal waktu ni, latih kita untuk berdisiplin dgn msa, juga dgn Allah. mna satu lgi kita risau??? tkot x bgun esk pagi untuk 'date' dgn Allah, atau tkot keje kite ni x siap, bolah jadi jgak, trlampau khusyuk dgn kerja kita.. apakah kerja itu... saya pn x tau,, pnah x, tnya dri msing2, ade x usaha kite untuk bgun awal sbb nk jmpa dgn Dia?, ataupun kite x kisah pn pkul brpa kita bangun~
  9. wktu isyak, solat mlm2 skit lah, kul 2 ke 3 pgi~malam pn ade hadnya~trus tido... x sempat nk mngucap... huhu... ~katakan esk nye, kite yg nmpk jasad kite... haaa, mcm mna tu...(esk hari belum tntu bgi kita kat dunia ni), harapkan la husnul khatimah~
bab study plak
  1. susah la bnde ni... ak x boleh... ~mcm mana org ble kte senang, msti diorng dh work hard for it to make it easy kn~
  2. ak nak jdi engineer, tp, ak x minat sgt subjek dalam silibus ni ~x smstinye bnde yg kite suke, untuk dptknnya, adalh bnde yg kite suke jgak... ingt senang2 ke nk capai cita2, klu sekadar angan2, dan sebutan kat mulut je, kirenye kite suke sebut je laaahhh, sama dgn syurga, penuh dikeliling dgn dugaan cabaran, tp, syurga tu x tau la nk describe mcm mna indah dan cantiknya, nk msuk, mstilah kena lalu dugaan dan cabaran tu dlu knknkn...~
  3. relax la, 2 3 bulan lgi nk exam, bnyk lgi msa... ~sebenarnya, benda yg nk kena baca tu, ntah2 x cukup jam~
  4. bila exam, knpa ade 24 jm je, ak nk 27 jm.... ~heran plak, org lain ade 24jm jgak, ermmmm, mana pegi jam die sebelum ni ek??? , tercicir kt mna2 tu kot.... cari balik ek~
  5. ak nk study subjek ni, pasal ak suke subjek ni, ak pham, ak x suke bce subjek tu, psal susah ~lgi susah, lgi la kna study, pastu, jadi la senang, daripada x suke, kite jadi la suke subjek tu, bkn mksud kite study yg kite suke je...~
  6. ak nk study je, x nk buat bnde pape dah... ~banyak lagi tmaggungjawab kita, keluarga, agama, kawan2, jgan abaikan ye. diorang sume ade hak. sume ni nnti akan ditanya kelak (ni time, kite study, mcm mana la nnti klu kite dah keje, x kn nk keje je? mkn minum family, ank2, mcm mna? walau sibuk mna pn kite, x kite kire tgh study ke, kite tgh exam ke, kite keje ke, tanggungjawab tetap tanggungjawab)~
  7. time exam, ak kna bnykkn solat sunat, bnyk ngaji... ~betulkan niat ye, baik gitu daripada x de usaha langsung untuk meminta pada Dia, tp, klu boleh, bkn untuk waktu exam je, waktu lain2 pn same, takot silap niatnye. beribadah pasal nk exam.... jgn la gitu ye, Allah suke pada yg istiqamah walaupun sedikit~
  8. ade msa lgi ni,kejap lgi lah study, buat bnde lain dlu lah.. ~jgn tangguh, nnti ntah2, lepas tu, kite trtido plak ke, x de lektrik ke, kan dh x bel study~
  9. ak ni cpt pham, xpe, study skit pn ok dh, tido lah... ~syukur dianugerahkn akal yg sihat, pandai, tp ingat! usaha itu lebih penting. contoh, nk jadi doktor, keje pagi, on call lgi. perlukan altitude yg tinggi. nnti ade mase ke nk tido time waktu keje tu..., didik diri dari sekarang, macam mana nk berjaya pada msa depan klu dari skrang kite x didik diri. juz the same, dgn nk didik anak. didikan ank bkan selepas die lahir, tp, didikan itu, bermula dari kita~


ni je kata2 last untuk post kali ni..... arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!... ok stop.

~untuk ingatan bersama.... wallahualam.~




No comments:

There was an error in this gadget