Sunday, November 14, 2010

jgn jdikan khidupan itu alasan, tetapi tetaplah tersenyum padanya....



alasan3!!!!!!!!!

setiap satu ada saja alasannya....
cth:
1."ade ke patut, itu, ini, bla bla bla..."
2." ak kna ade bnde ni... bru ak ble buat... ni bnde ni xde, mcm mna nk buat... tu yg jdi mcm ni... ish!
3."patutnya, dorg buat mcm ni... bru ble jdi. dh dorg buat mcm tu, sampai ki
amat pn x jdi.

erm, alasan lagi... sama ke alasan ni dgn rungutan? rungutan dengan setiap yg ade pada kehidupan, ketidaksempurnaan yg wujud. jika hidup ini sempurna, bkn nmanya khidupan, tetapi itulah syurga Allah. sesungguhnya syurga Allah itu sempurna dari segala aspek.

kehidupan itu boleh dibahagikan kepada dua. 'kesenangan, keseronokan, bergelak ketawa' dan 'ujian, kesedihan, air mata'.... kehidupan mana satukah yg memagari syurga????

jgn megah mengatakan kamu baik, beriman, sudah menutup aurat, memakai tudung yg laboh, ramai yg sukakn kamu, senang dgn khidupan mu tnpa kacau bilau, kamu akan merentasi syurga juga dengan senang lenang.

bagaimana untuk kamu melepasi pagar syurga jika pagar yg kamu rentasi itu, bkn kepunyaan syurga??? pagar syurga itu adalah UJIAN dunia.

bersenang hatilah kamu, pada ketika kamu menerima ujian itu. kerna itulah jalan yg benar iaitu pagar yg memagari syurga.

seyumlah kamu pada kehidupan pagi, bersedialah kamu dengan ujian di tengah hari, kuatkan hati kamu apabila menjelang senja, dan menagislah kamu ketika malam menjelma.

beristighfar pada ketawa, mencari kesilapan pabila semuanya mudah sedangkan yg lain menderita, muhasabah dalam mencari diri yang hilang dan leka dengan dunia walau seketika.

TENANG.... dimiliki oleh hamba yg berjiwa utuh, sentiasa tersenyum pada dugaan.
RESAH... dimiliki oleh insan yg lemah jiwanya, mmbenci kesusahan, merungut pada ujian.

bersyukur pada setiap yg kamu ada

pilihlah....... wallahualam.






Wednesday, June 16, 2010


Langkah Tercipta

Semalam aku kelukaan,
kecewa kehampaan,
mencalar ketabahan,
mimpi yang sering ku harapkan,
menjadi kenyataan,
namun tak kesampaian.
Allah…
Inginku hentikan langkah ini,
bagaikan tak mampu untuk ku bertahan,
semangat tenggelam,
lemah daya,
haruskah aku mengalah,
namun jiwaku berbisik,
inilah dugaan.
Dan langkahku kini terbuka,
pada hikmah dugaan,
uji keimanan (menguji keimanan),
tak dilontarkanNya ujian,
di luar kekuatan,
setiap diri insan.
Allah…
Pimpinlah diriku,
tuk bangkit semula,
meneruskan langkah,
perjuangan ini,
cekalkan hati dan semangatku,
kurniakan ketabahan,
agar mimpi jadi nyata,
padaMu ku meminta.
Daku mohon agung kudratMu,
wahai Tuhan yang satu,
segalanya dariMu.
Lagu : Bazli
Lirik : Bazli & Atie


best wishes to all my friends.........
selamat menjalani imtihan!!!!!!!
sesungguhnya ilmu itu datangnya dari Allah.
dan segala ketentuan itu juga dari Allah.

dan apakah alasannya lgi untuk kamu tidak mengingati Nya dalam setiap langkahmu, setiap kelip matamu, ataupun kurang daripada itu????

Sunday, May 30, 2010

Friday, April 23, 2010

MISTAKES!!!!!!

daily mistakes!!! mari menilai diri.....

  1. start dgn subuh, awal waktu, tgh waktu, subuh gajah? (knpa gjah ek....) ataupun dh terang-benderang dunia.~bestlah kalau kite yg tggu sbuh tu kn, dan untuk semua waktu jugak..
  2. lepas solat sbuh, kita tido ke x?? (tp, klu sbuh gajah, x tau la nk kire mcm mna, pikir sndiri ek.) ~pintu rezeki terbukak time niii, klu kita sbuh jemaah, pastu mngaji , zikir ke sampai hbis waktu sbuh, dpt phala hji tuu~
  3. siap2 nak pegi kuliah, merungut x.... malasnyaaaaaa!!!! ~ilmu tuu, betulkan niat dlu ye~
  4. dalam kelas plak (kalu pegi kelas la), Dr ni kn mcm ni, mcm tu...(mngutuk) ~org yg kamu dok ktuk tu, die yg nnti bgi ilmu kat kamu~
  5. dh balik kelas, tidoooo....(time asar). ~qailullah itu sbelum zhor atau slpas zhor, tp bkn waktu asar la syg, tu pn sekejap je~
  6. klu blik kelas, dh time asar and nk solat, dalam ati, ade wudhuk x lgi... erm... ~ap salhnya kite wudhuk walupun ade lgi wduknye, dah smpai kat rumah kn tuu, dh ade kmudahn air, lain la klu ade halangan, dapat pahala tau..., klu ble, nk je than dgn stu wudhuk sampai isyak~
  7. klu dh xde wudhuk, solat lambat2lah skit, ble sambung dgn maghrib sekali ~apakah ini semua???, solat tu, ape tjuannye yg sbnr, nk jmpa dgn yg mncipta kita, yg Satu, x de yg lain dah... bgi la special layanan skit... kita yg ptut tggu Die tau, ni Die ingtkn kite lgi dgn azan, ble plak nk tggu azan lgi stu.. huhuhu~
  8. tido lmbat skit lah... ~solat awal waktu ni, latih kita untuk berdisiplin dgn msa, juga dgn Allah. mna satu lgi kita risau??? tkot x bgun esk pagi untuk 'date' dgn Allah, atau tkot keje kite ni x siap, bolah jadi jgak, trlampau khusyuk dgn kerja kita.. apakah kerja itu... saya pn x tau,, pnah x, tnya dri msing2, ade x usaha kite untuk bgun awal sbb nk jmpa dgn Dia?, ataupun kite x kisah pn pkul brpa kita bangun~
  9. wktu isyak, solat mlm2 skit lah, kul 2 ke 3 pgi~malam pn ade hadnya~trus tido... x sempat nk mngucap... huhu... ~katakan esk nye, kite yg nmpk jasad kite... haaa, mcm mna tu...(esk hari belum tntu bgi kita kat dunia ni), harapkan la husnul khatimah~
bab study plak
  1. susah la bnde ni... ak x boleh... ~mcm mana org ble kte senang, msti diorng dh work hard for it to make it easy kn~
  2. ak nak jdi engineer, tp, ak x minat sgt subjek dalam silibus ni ~x smstinye bnde yg kite suke, untuk dptknnya, adalh bnde yg kite suke jgak... ingt senang2 ke nk capai cita2, klu sekadar angan2, dan sebutan kat mulut je, kirenye kite suke sebut je laaahhh, sama dgn syurga, penuh dikeliling dgn dugaan cabaran, tp, syurga tu x tau la nk describe mcm mna indah dan cantiknya, nk msuk, mstilah kena lalu dugaan dan cabaran tu dlu knknkn...~
  3. relax la, 2 3 bulan lgi nk exam, bnyk lgi msa... ~sebenarnya, benda yg nk kena baca tu, ntah2 x cukup jam~
  4. bila exam, knpa ade 24 jm je, ak nk 27 jm.... ~heran plak, org lain ade 24jm jgak, ermmmm, mana pegi jam die sebelum ni ek??? , tercicir kt mna2 tu kot.... cari balik ek~
  5. ak nk study subjek ni, pasal ak suke subjek ni, ak pham, ak x suke bce subjek tu, psal susah ~lgi susah, lgi la kna study, pastu, jadi la senang, daripada x suke, kite jadi la suke subjek tu, bkn mksud kite study yg kite suke je...~
  6. ak nk study je, x nk buat bnde pape dah... ~banyak lagi tmaggungjawab kita, keluarga, agama, kawan2, jgan abaikan ye. diorang sume ade hak. sume ni nnti akan ditanya kelak (ni time, kite study, mcm mana la nnti klu kite dah keje, x kn nk keje je? mkn minum family, ank2, mcm mna? walau sibuk mna pn kite, x kite kire tgh study ke, kite tgh exam ke, kite keje ke, tanggungjawab tetap tanggungjawab)~
  7. time exam, ak kna bnykkn solat sunat, bnyk ngaji... ~betulkan niat ye, baik gitu daripada x de usaha langsung untuk meminta pada Dia, tp, klu boleh, bkn untuk waktu exam je, waktu lain2 pn same, takot silap niatnye. beribadah pasal nk exam.... jgn la gitu ye, Allah suke pada yg istiqamah walaupun sedikit~
  8. ade msa lgi ni,kejap lgi lah study, buat bnde lain dlu lah.. ~jgn tangguh, nnti ntah2, lepas tu, kite trtido plak ke, x de lektrik ke, kan dh x bel study~
  9. ak ni cpt pham, xpe, study skit pn ok dh, tido lah... ~syukur dianugerahkn akal yg sihat, pandai, tp ingat! usaha itu lebih penting. contoh, nk jadi doktor, keje pagi, on call lgi. perlukan altitude yg tinggi. nnti ade mase ke nk tido time waktu keje tu..., didik diri dari sekarang, macam mana nk berjaya pada msa depan klu dari skrang kite x didik diri. juz the same, dgn nk didik anak. didikan ank bkan selepas die lahir, tp, didikan itu, bermula dari kita~


ni je kata2 last untuk post kali ni..... arghhhhhhhhhhhhhhhhhhh!!!!!!... ok stop.

~untuk ingatan bersama.... wallahualam.~




Sunday, March 28, 2010

senyumlah kamu....



jangan
jangan sedih,
jangan risau,
untuk hijrah,
kenapa perlu itu???
mgkin sekejap,
tapi, yg lama,
senyumlah sepuasnya.

syukur,
terus bersyukur,
kerana hijrah,
terdetik hati,
bukannya senang,
diberi peluang, bukannya mudah,
yang memberi pula,
terlalu istimewa,
berdoalah supaya dapat bertemu denganNya.

ingat!
ada yg lebih malang,
diberi dugaan yg lebih besar,
sahabat handai,
terlalu akrab barangkali,
sanak saudara,
dan mungkin juga, keluarga...
berjihad seorang diri,
dibuang,
tanpa ada yang membimbing,
tetapi, bukan itu alasan.
jika itu tidak terjadi,
bersyukurlah,
kerana kamu masih ada yang endah,
masih ada yang memahami,
kerana itu yg Dia mahukan dari kamu.


malu,
bukan itu,
yang perlu,
tekad!
tekad itu pasti,
sebulat tekad,
dapat menumpaskan,
segunung malu.

bahagia,
setelah itu,
bersyukur kerana itu,
bertekad untuk itu,
kedepan,
bukan kebelakang.

hiraukan,
biarkan,
endahkan,
yang pasti,
kegembiraanNya melihatmu... :)




Friday, March 19, 2010


SATU,
tunduk itu satu,
didalam hati itu jua satu,
agama itu satu,
cara itu satu,
tiada campuran,
tiada dua, tiga, atau empat,
teguhnya kerana satu,
prinsip,
method,
tujuan,
destinasi,
ke arah yang satu.
kapan,
untuk yang satu itu,
bertemu,
merindu,
hari brganti,
dosa,
murka,
menabung,
yang lain telah pergi,
kapan giliran itu tiba,
malam itu,
pahat, terbenam dalam benak,
setiap hari menunggu,
untuk jadi realiti,
gentar,
untuk tidak lagi bersama,
nauzubillah,
JANGAN!,
lemah longlai,
alpa, leka,
terus dan terus,
harapan,
penyerahan.
satiap satu dinukilkan,
sepenuhnya,
pada
SATU.





Sunday, February 7, 2010

bahagia dan sengsara. NIKMATNYA.....




babak 1: sukenyeeee.... berbunga-bunganyaaaaa.... hepinyeeeerrrrr...... njoynyeeeeeeerrrrr.... yeah!!!!! hari ni adalah hari paling tenang aku......so, aku nak gi celebrate lah. lets njoy together... yahooooooo!!!!!!!!

babak 2: sedihnyeee..... bersampah-sampahnyeee.... geramnyeeee..... aishhhh!!!, today is da worst day selama aku hidup.... eeeeeeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! down gile cam ni... aku dah usaha semua benda, aku tak patut dapat macam ni....

ape kate, we change a little bit here, n add little bit there. like this!

babak 1:sukenyeee... berbunga-bunganyaaaa.... erk!, mungkinkah ini salah satu ujian buatku? mnguji sejauh mana tahap keimanan ku?

babak 2: sedihnyeee.... bersampah-sampahnyee... astaghfirullah, jika ini dugaan buatku, ak redha. moga diberi kekuatan untuk menghadapi. aku tau ade hikmah disebalik ini semua.


adilkah manusia yg bernama hamba di dunia ini dalam menghakimi sesuatu perkara dalam hidupnya, tidak kira baik atau buruk?
manusia itu lebih takutkan keadaan serba pahit, sedih dan kecewa.
how about riang, hepi, tenang, kesenangan, populariti, kejayaan yang diraih? adakah kite takot dengan keadaan dan situasi itu? pernah bertanya pada diri kenapa diberi semua itu?

siapa yang mahukan kekecewaan? siapa yg mahukan kesedihan?
semua mahukan kesenangan. semua mahukan kejayaan.

tetapi ingat!!! jgn menilai sesuatu perkara itu hanya pada satu aspek.

"kami akan menguji kamu dengan keburukan dan kebaikan sebagai cobaan"
~al-anbiya':35~

nah... dewasa ini, sering saja didengari, bila ditimpa musibah, itu ujian. tpi, bagaimana dengan kejayaan pula. alhamdulillah, diberi segala nikmat kejayaan, dan kesenangan. tetapi, jgn sesekali kamu taksub, kerana mungkin juga itu ujian bagi kamu. lebih takutkan dengan kesenangan dan kegembiraan yg ada, takut leka dan lalai, itu membuatkan kamu lebih tunduk mengharapkan bimbingan dariNya.

bagimana pula dengan ujian dengan didatangkan musibah?

"dan kami pasti akn menguji kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangn harta, jiwa, dan buah-buahan"
~al-baqarah:155~

setiap ujian yg diberi pada hmbanya, ingatlah, pasti ada hikmah disebalik yg berlaku. jika kamu seorang yg taat dan sntiasa takut akan perintahNya, itu ujian untuk menguji sejauh mana tahap keimananmu.. jika sebaliknya, berfikirlah yang Allah mahukan kamu kembali padaNya, kembali merinduiNya. mungkin saja, Allah merindui tangisan kamu. sesungguhnya cintailah Dia, rinduilah Dia, nntikanlah pertemuan denganNya. ibarat merindui seorang kekasih yg amat kamu cintai,... moga diberi kesempatan untuk pertemuan yg kekal abadi itu... amin...

sambungan ayat tadi:

"dan sampaikan lah kabar gembira pada orang-orang yang sabar"
~al-baqarah:155~

jangan lah kamu cepat berputus asa dengan ujian yang diberiNya. itu tanda sayangnya Dia pda kita. pada setiap kesabaran itu, ada berita gembira yg diberiNya sebagai ganjaran. betapa Allah pula memujuk kita dgn kesedihan sebelumnya itu. Allah juga sayang kita kan...

important note: BERSANGKA BAIKLAH TIAP KETIKA, PADA TUHANMU.

dua jenis manusia dalam menghadapi kegagalan:

1. manusia yang selalu tersenyum dalam keadaan apa pun.
- kerana dia tahu, pada kegagalan itu, adanya kejayaan dan kebahagiaan kelak

-"jangan lah kamu merasa takut, dan jangan lah kamu bersedih hati; dan bergembira lah kamu dengan memperoleh syurga yg telah dijanjikan padamu."
~Fussilat:30~

-manusia yg cerdik mampu menafsirkan keadaan sulit dan pahit menjadi satu proses kematangan menuju kebahagiaan.

2.apabila menghadapi kegagalan,kekecewaan, amatlah reaktif, emotional, seperti dunia sudah mahu kiamat daaa....

-"Dan apabila kamu melihat mereka, tubuh-tubuh mereka menjadikan kamu kagum. Dan jika mereka berkata kamu mendengarkan perkataan mereka. Mereka adalah seakan-akan kayu yang tersandar.Mereka mengira bahwa tiap-tiap teriakan yang keras ditujukan kepada mereka. Mereka itulah musuh (yang sebenarnya), maka waspadalah terhadap mereka; semoga Allah membinasakan mereka. Bagaimanakah mereka sampai dipalingkan (dari kebenaran)?"
~Al-Munafiqun:4~

-mereka diumpamakn seperti kayu yg tersandar, maksudnya ialah untuk mnyatakan sifat mereka yg jelek meskipun tubuh mereka bgus-bagus, dan mereka pandai berbicara tetapi sebenarnya otak mereka adalh kosong dan tidak dapat memahami kebenaran.




important note:

"sesungguhny org-org yg bertakwa apabila mereka dibayangi pikiran-pikiran jahat(berbuat dosa) dari setan, mereka pn segera ingt kepada Allah, maka ketika itu juga mereka melihat kesalahan-kesalahannya."
~al-a'raf:201~

-pada setiap situasi mana pun kamu, sama ada di sebelah pihak yg benar, atau pun disebelah pihak yg salah, tetaplah kamu dengn, mencari di mana silapmu. jangan mudah menilai org lain, tetapi nilailah dirimu dahulu. carilah di setiap pelosok sosok mu, jiwamu, kekotoran itu. tertegak mana pn kebenaran dlm jiwamu, tetapknlah kamu dgn pncarian kehinaan itu. itu akan mmbuatkan kamu mrasakn lbih tawaduk di hdapanNya.
-betapa nikmatnya jika kesengsaraan itu padamu... kerana semuanya berbalik padamu kembali.


syurga itu, indah... indahnya tidak mampu untuk ditafsirkan oleh akal fikiran manusiawi. tetapi, dikelilingi dengan onak duri, dugaan dan cabaran,BUKAN kesenangn. sehinggakan malaikat takot tidak ada seorang pun manusia yg mampu memasukinya.

~berbahagialah ketika selama hidupnya selalu berhadapan dengan halangan. ~




There was an error in this gadget