Monday, August 10, 2009

KeiStiMewAaN wAniTa


"Sekadar renungan buat insan yg bergelar wanita, Ketahuilah betapa istimewanya menjadi wanita, Betapa bertuahnya menjadi wanita, Bersyukurlah kerana menjadi wanita."


 1. doa wanita lebih makbul drp lelaki krn lbih penyayayang dr lelaki. Sabda Rasulullah "Ibu lebih penyayang drp bapa dan doa org yg penyayang tidak akn sia2.
 2. Wanita solehah lebih baik drp 1000 org lelaki yg tidak soleh
 3. Seorang wanita solehah lebih baik drp 70 org wali
 4. Seorng wanita solehah lebih baik drp 70 org lelaki soleh.
 5. Sesiapa yg menggembirakan ank perempuannya, maka darjatnya umpama org yg sentiasa menangis krn takutkan Allah SWT dan org yg takutkan Allah SWT akn diharamkan api neraka ke atas tubuh badannya.
 6. Sesiapa yg mmbawa makanan untuk keluarganya, maka pahalanya sama seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuannya drp anak lelakinya. Maka sesiapa yg menyukakan anak perempuannya seolah-olah dia memerdekakan ank Nabi Ismail a.s
 7. Haidh seorang wanita menjadi penebus dosanya yg lalu. Jika pd hari pertama haidhnya dia membaca "Alhamdulillahi'alaa Kulli Halin Wa Astaghfirullah (segala puji bgi Allah dlm segala keadaan dan aku mohon ampun krn Allah dri segala dosa)", maka Allah SWT akan membebaskannya dri nerakan dan dengan mudah melalui shiratul mustaqim dengan aman dari seksa. Bahkan Allah SWT akan mengangkat darjatnya sama spt darjat 40 shuhada' apb dia selalu berzikir kpd Allah selama haidhnya.
 8. Sabda Rasulullah "Wanita yg tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku di dalam syurga."
 9. Sesiapa yg bersikap ihsan dan mendidik anak perempuannya atau saudara perempuannya dengan penuh rasa taqwa dan tanggungjawab, maka baginya adalah syurga.
 10. Daripada Aiasyah r.a "sesiapa yg diuji sesuatu drp anak-anak perempuannya lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadu penghalang baginya drp api neraka."
 11. syurga itu di bawah telapak kaki ibu.
 12. apb dua org ibu bapamu memanggilmu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.
 13. Seorang wanita yg taat berkhidmat kpd suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. masuklah dia dri mana-mana pintu yg dia kehendaki tanpa hisab.
 14. Seorang wanita yg mentaati suaminya (serta menjaga solatnya dan puasanya), semua ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan akan beristighfar untuknya selama dia mentaati suaminya dan meredhainya.
 15. Aisyah r.a berkata "ak bertanya kpd Rasululullah SAW siapakahh yg lebih besar haknya terhadap seorang wanita?" Jawab baginda. "suaminya." "siapa pula yg berhak terhadap seorang lelaki?" Jwab Rasulullah SAW, "ibunya."
 16. Apabila seorang wanita mengerjakan solat lima waktu, berpuasa di bulan RAmadhan, memelihara kehormatannya serta mentaati suaminya, maka pasti akan masuk syurga dari pint mana shaja yg dia kehendaki
 17. Allah SWT akan memasukkan setiap wanita yg membantu suaminya di dlm urusan agama ke dlm syurga terlebih dahulu drp suaminya.
 18. Apb seorang wanita hamil, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah SWT akan mencatatkan baginya setiap hari dengan 1000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1000 kejahatan.
 19. 2 rakaat solat seorang wanita yg hamil adalah lebih baik drp 80 rakaat solat seorang wanita yg tidak hamil
 20. wanita yg hamil akan mendapat pahala puasa pd siang hari.
 21. wanita yg hamil akan mendapat pahala ibadat di mlm hari.
 22. Apb seseorang wanita mulai sakit hendak bersalin, maka Allah SWT akan mencatatkan baginya pahala org berjihad di jln Allah.
 23. wanita yg bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pd satu uratnya akan dikurniakan oleh Allah SWT satu pahala haji.
 24. Apb seseorang wanita melahirkan anak, keluarlah dia drp dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.
 25. sekiranya seorang wanita meninggal dunia di dlm tempoh 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.
 26. seorang wanita yg menyusukan anaknya hingga cukup tempoh (2 1/2 tahun), maka malaikat-malaikat di langit akan mengkhabarkan berita gembira bahawa syurga wajib bginya.
 27. jika seorang wanita mnyusukan anaknya yg menangis, maka Allah SWT akan memberikan pahala satu tahun solat dan puasa.
 28. seorang wanita yg menyusukan anaknya dgn susunya sendiri akan mendapat satu pahala dari setiap titis susu yg diberikannya.
 29. seorang wanita yg menghabiskan malamnya dgn tidur yg tidak selesa krn menjaga anaknya yg sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba dan dosa-dosanya akan diampunkan oleh Allah SWT.
 30. seorang wanita yg menghiburkan hati anaknya, maka Allah SWT akan memberikan 12 tahun pahala ibadat kepadanya.
 31. apb seorang wanita mencuci pakaian suaminya, maka Allah SWT akan mencatatkan 1000 kebaikan dan mengampunkan 2000 kesalahannya. bahkan segala sesuatu yg disinari matahari akan meminta keampunan baginya dan Allah SWT akan mengangkatkan 1000 darjat untuknya.
 32. seorang wanita yg melayani suaminya selama seminggu, maka ditutupkan baginya 7 pintu neraka dan dibukakan baginya 8 pintu syurga yg akan dimasukinya dari mana-mana pintu tanpa dihisab.
 33. seorang wanita yg menunggu suaminya pulang ke rumah, dibersihkan mukanya, dihamparkan alas duduknya, disediakan makan minum suaminya, direnung dan dipegang tangan suaminya dengan kasih sayang, diperelokkan hidangannya, dipelihara anak-anaknya dan dimanfaatkn hartanya untuk suaminya demi mencari keredhaan Allah SWT, maka disunatkan baginya akan setiap ucapan, langkah dan pada suaminya seperti memerdekakan seorang hamba. pada hari Qiamat nnti, Allah SWT akan mengurniakan Nur sehingga tercengang semua wanita atas kurniaan rahmat itu. tiada seorang pun yg sampai ke martabat itu melainkan nabi-nabi.
 34. tidak akan putus ganjaran dari Allah SWT kepada seorang wanita yg siang dan mlmnya menggembirakan suaminya,
 35. seorang wanita yg melihat suaminya dgn kasih syg dan seorang lelaki yg melihat isterinya dgn kasih syg akan dipandang Allah SWT dgn penuh rahmat.
 36. seorang wanita yg melayan suaminya tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.
 37. seorang wanita yg melayan suaminya yg pulang ke rumah dlm keadaan letih dgn baik akn mendapat pahala jihad.
 38. seorang wanita yg memicit suaminya tanpa disuruh akan mendpat pahala 7 tola emas dan seorang wanita yg memicit suaminya apb disuruh akan mendapt phala tola perak.
 39. dari Hazraf Muaz : mana-mana wanita yg berdiri di atas dua kakinya dan menyediakan makanan untuk suaminya sehingga muka dan tangannya kepanasan oleh api, maka diharamkan muka dan tangannya dari bakaran api neraka.
 40. Thabit Al Banani berkata : seorang wanita bani israel yg buta sebelah matanya sgt baikterhadap suaminya. apb ia menghidangkan makanan di hadapan suaminya, dipegangnya pelita sehingga suaminya selesai makan. pada suatu mlm pelitanya kehabisan sumbu, maka dia jadikan rambutnya sbgai sumbu pelita. pada keesokan harinya, matanya yg buta telah celik. Allah SWT mengurniakan kemuliaan kepadanya itu kerana memuliakn dan menghormati suaminya.
 41. pada suatu ketika di madinah, RAsulullah SAW keluar mengiringi jenazah. baginda mendapati ada beberapa org wanita di dlm majlis itu. baginda lalu bertanya, "adakah kamu menyembahyangkan mayat?" jawab mereka, "tidak." lalu baginda bersabda, "seeloknya kamu sekalian tidak perlu menziarahi jenazah kerana tidak ada pahala bagimu. tetapi tinggallah di rumah dan berkhidmatlah kepada suami nescaya pahalanya sama dengan ibadat-ibadat seorang lelaki."
 42. seorang wanita yg memerah susu ternakannya dgn membaca 'Bismillah' akan didoakan oleh binatang itu dgn doa keberkatan.
 43. seorang wanita yg menguli tepung dgn mmbaca 'Bismillah' maka rezekinya akan diberkati oleh Allah SWT.
 44. seorang wanita yg menyapu lantai dgn berzikir kpd Allah SWT akan mendapat pahala seperti menyapu lantai di Baitullah.
 45. sabda Rasulullah SAW: "wahai Fatimah, untuk setiap wanita yg mengeluarkan peluh ketika membuat roti, Allah akan membinakan 7 parit di antara dirinya dgn api neraka. Jarak dia antara parit itu ialah sejauh langit dan bumi.
 46. sabda Rasulullah SAW : "wahai FAtimah, setiap wanita yg memintal benang akan dicatatkan oleh Allah SWT perbuatan baik untuknya sebanyak utas benang yg dipintalnya dan memadamkan 100 perbuatan jahatnya."
 47. sabda Rasulullah SWT : "wahai Fatimah, setiap wanita yg menganyam benang yg dipintalnya akan ditentukan oleh Allah SWT satu tempat khas untuknya di atas takhta di hari kiamat."
 48. sabda Rasulullah SAW : "wahai Fatimah, setiap wanita yg meminyakkan rambut anaknya, menyikatkannya, mencuci pakaian mereka dan memandikan mereka, akan dicatatkan oleh Allah SWT untuknya pekerjaan baik sebanayk helaian rambut mereka dan memadamkan sebanyak itu pula pekerjaan jahat mereka dan menjadikan dirinya kelihatan berseri-seri di mata orang-orang yg memerhatikannya."
 49. sabda RAsulullah SAW : "wahai Fatimah, setiap wanita yg meminyakkan rambut dan janggut suaminya, memotong misai dan mengeratkan kukunya, akan diberi minum oleh Allah SWT dari sungai-sungai di syurga serta diringankan sakaratul maut untuknya. Dia akan mendapati kuburnya menjadi sebuah taman daripada taman-taman syurga dan dicatatkan oleh Allah SWT baginya pelepasan dari api neraka dan selamatlah ia melintas Titian Syirat.

1 comment:

Anonymous said...

Terima kasih untuk blog yang menarik